Один з найбільших злочинів радянського режиму, вчинених ним під час Другої світової війни, був скоєний 79 років тому на території Криму. Саме 18 травня 1944 року почалася перша хвиля депортації кримських татар під фейковим приводом "масове зрадництво та масовий колабораціонізм".

Протягом кількох днів цілий народ було позбавлено Батьківщини. Загальна кількість вигнаного з Криму корінного народу склала майже 200 тис.людей.

Це 200 тис загубле
них доль, розірвених болем и стражданнями людських сердець. 

В ешелонах смерті, у місцях спецпоселень загинули тисячі безневинних людей. Було знищено цілі родини.

Кримські татари були вимушені залишатися у Центральній Азії, куди їх депортували, упродовж кількох десятиліть (майже 50 років). Почався потужний національний рух кримських татар за повернення до Криму. Лише у 1989 році Верховна Рада Радянського Союзу засудила депортацію і визнала її незаконною та злочинною. 

12 листопада 2015 Верховна Рада України визнала депортацію геноцидом і проголосила 18 травня Днем пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу. 

Через 70 років злочини повторилися. Нащадки радянських енкаведистів, окупувавши 2014 року Крим, відновили жорстокі утиски, репресії та викрадення, засуджуючи людей за етнічною ознакою чи релігійною приналежністю.

У політичних поглядах та симпатіях, громадських акціях та любові до України, культури, традицій російські окупанти, нічим не поступаючись катам часів "червоного терору", продовжують вбачати найстрашніші злочини.

Бібіотека пропонує ознайомиться з інформаційним листом щодо жорстоких подій жорстого 1944-го..

У цей знаковий для світової історії день ми схиляємо голови перед пам'яттю кримських татар, безжально знищених злочинними режимами срср та рф.

Немає коментарів:

Дописати коментар