День вишиванки – свято традиційного українського одягу. Вишиванка – це предмет гордості українців. Це традиція, яка передавалася з покоління в покоління, попри численні утиски української культури.

Історія вишиванки має глибоке коріння, адже елементами вишивки прикрашався навіть одяг скіфів, які проживали на землях сучасної України ще до нашої ери. В Україні з 2006 року День вишиванки відзначають кожен третій четвер травня. 2023 року він припадає на 18 травня.

Українську вишиванку часто називають кодом нації із зашифрованими оберегами, символами та знаками. Деталі та тематика орнаменту вишиванок відрізняються в залежності від історичного регіону України.

Майстрині говорять про вишивання як про процес піднесення й духовного зростання: українська жінка вкладала у нього не тільки красу, а й тонкий духовний символьний зміст, закладала знаки регіону та свого роду.


Українській вишиванці – святині народу, символу духовного багатства, бібліотека присвятила віртуальну виставку з коротким екскурсом в історію одягу вільних та  незламних духом людей .

Вітаємо зі святом – з Днем вишиванки! Бажаємо вам завжди залишатися сильними, міцними та чудовими! 

Слава Україні! Героям слава!

Немає коментарів:

Дописати коментар