У 1983 році, за пропозицією Асамблеї Міжнародної ради з питань охорони пам’яток та визначних місць (ICOMOS), створеній при ЮНЕСКО, Центр культурної спадщини ЮНЕСКО оголосив 18 квітня Міжнародним днем пам’яток та визначних місць (International Day of Monuments and Sites). Завдання цього свята – ще раз нагадати світовому суспільству про різноманіття культурної спадщини створеної зусиллями багатьох народів за всю історію людства, її вразливість та необхідність збереження для майбутніх поколінь. Девізом Міжнародного дня пам'яток та історичних місць стали слова: "Збережемо нашу історичну батьківщину".

На підтримку ініціативи вчених, архітекторів, реставраторів, працівників державних органів охорони пам’ятників історії та культури України було ухвалено встановити в країні відповідне свято - День пам’яток історії та культури, та відзначати яке щорічно 18 квітня.

Історична пам’ять відіграє ключову роль у процесах формування модерних держав і готовності громадян їх захищати. Найвиразнішим втіленням історичної пам’яті є пам’ятники, які увічнюють важливі події вітчизняної історії, вшановують пам’ять її героїв, жертв і знакових осіб. Не дивно, що агресія росії проти України, метою якої є знищення української ідентичності, спрямована й проти нашої історичної пам’яті та українських пам’ятників.

Пропонуємо Вам віртуальну екскурсію у світ українських пам’яток - свідків історичних подій, що супроводжували покоління українського народу з давних давен.....

Немає коментарів:

Дописати коментар