День української писемності та мови –

Як парость виноградної лози,
Похожее изображениеПлекайте мову.
Пильно й ненастанно
Політь бур’ян.
Чистіша від сльози
Вона хай буде.
Вірно і слухняно
Нехай вона щоразу служить вам, 
Хоч і живе своїм живим життям.

М. Рильський

Похожее изображение В цьому році відзначається 20 років з дня заснування державного свята, яке щороку відзначається в Україні 9 листопада. Установлене воно було Указом Президента № 1241/97 від 9.11.1997 р. «Про День української писемності та мови» на підтримку «ініціативи громадських організацій та з урахуванням важливої ролі української мови в консолідації українського суспільства».

За православним календарем — це день вшанування пам’яті преподобного Нестора-літописця — письменника-агіографа, основоположника давньоруської історіографії, першого історика Київської Русі, мислителя, ученого, ченця Києво-Печерського монастиря. Дослідники вважають, що саме з преподобного Нестора-літописця і починається писемна українська мова. 

 В рамках святкування Дня української мови бібліотека провела бесіди з першокурсниками з оглядом книжкових видань з власних фондів,  розмовою про історічні факти виникнення мови та цікаві моменти про життя автора "Повісті временних літ".

Також, були підготовлені віртуальна виставка та книжкова виставка в читальному залі електронної бібліотеки (вул. Мечнікова, 2-а, 2-й поверх)





Немає коментарів:

Дописати коментар